28/08/2017 – Woningbrand komt vaker voor dan we denken. Jaarlijks zijn er in België ongeveer 20 000 woningbranden. Elke woningbrand is een kans op een dodelijk slachtoffer. Preventief handelen is dus zeker aangewezen.
Het aantal fatale woningbranden in België
In 2016 vielen er 78 dodelijke slachtoffers door woningbranden. Sinds begin dit jaar zijn er opnieuw 35 doden bij woningbranden in ons land.
Bron: leefbrandveilig.be
Meer woningbranden dan in buurlanden
Met deze cijfers is ons land een ramp qua brandveiligheid. Men dacht dat het hoge aantal dodelijke slachtoffers in 2016 een samenloop van omstandigheden was die zich dit jaar niet zou verderzetten, maar de schrikbarende trend houdt aan. Tot nu toe kwamen al 35 mensen om bij branden in België.
In Nederland, dat 6 miljoen inwoners meer telt dan België, stierven slechts 14 mensen sinds begin 2017.
Hoe denkt de Belg over woningbrand?
Ondanks deze verontrustende cijfers zijn we opvallend weinig bezig met brandpreventie.
Zo denkt 1 op 3 Belgen nooit aan brandveiligheid, vind 1 op 10 een rookmelder niet belangrijk en heeft 85% niet nagedacht over een vluchtplan volgens de Brandpreventiemonitor, een enquête bij 1000 Belgen, face-to-face uitgevoerd.
Vlaanderen is het meest laks in brandpreventie. Slechts 43% van de woningen zijn voorzien van een rookmelder. In Brussel daarentegen is 74% van de woningen uitgerust met een rookmelder en in Wallonië zelfs 84%.
De kennis over rookmelders is ook nog altijd zeer beperkt bij de meeste Belgen. Vaak weet men niet wat het juiste onderhoud inhoudt en wat de correcte levensduur van de batterij is.
Te weinig rookmelders
Er is een sterk vermoeden dat België vooral zo slecht scoort door een tekort of gebrek aan rookmelders die er in veel woningen is. Daarom is het van cruciaal belang dat alle Belgen zich beter bewust worden van de gevaren van brand.
20 brandweerzones starten een campagne
In het kader van deze brandstatistieken heeft de brandweer, voorgetrokken door Tim Renders, Coördinator brandveiligheid BiZa, brandweerpost Leuven, een campagne op poten gezet om het bewustzijn en de kennis te laten groeien, zodat de brandpreventie beter voorzien wordt in de woningen.
De campagne focust op 2 cruciale onderdelen van brandpreventie, namelijk het voorzien van rookmelders en het ontwerpen van een vluchtplan.
Met de slogans “Laat je leven niet in rook opgaan! Plaats rookmelders.” & “Heb jij een vluchtplan? Wees sneller dan de rook!” willen ze de campagnes goed onder de aandacht brengen. Extra visibiliteit op de brandweerwagens moet het bewustzijn nog vergroten.
Ik wil mij beter voorzien tegen brand, maar waar hangen we rookmelders?
Eén van de problemen bij brandpreventie is dat mensen niet echt weten waar ze moeten beginnen.
Hoeveel rookmelders moeten je hangen?
In welke ruimtes hang je de rookmelders best?
Hoe zit het met onderhoud?
Wat is de levensduur van de batterijen?
Hoe vaak moet ik ze testen?
Dit zijn maar enkele van de vragen die ervoor kunnen zorgen dat beginnen met brandpreventie een hele opdracht lijkt.
Waar starten we met brandpreventie?
Laat ons even beginnen met bekijken in welke ruimtes de meeste fatale woningbranden voorkomen.
Bron: Brandpreventie – Brandweer Leuven/Haacht – zone Vlaams-Brabant Oost
Volgens de wetgeving, die vanaf 2020 verplicht om rookmelders in alle woningen te hangen, moet er 1 rookmelder per verdieping voorzien worden.
Om de kans op dodelijke slachtoffers te minimaliseren, wordt echter aangeraden om in meerdere ruimtes per verdieping rookmelders te voorzien.
Bron: http://www.speelnietmetvuur.be/nl/rookmelders/
Ook de precieze plaats in de ruimte is belangrijk. Vaak worden rookmelders in een hoekje gehangen omdat ze er niet zo mooi uitzien. Dan zijn ze echter veel minder efficiënt. Om ideaal te detecteren hang je een rookmelder best op 30cm van muren en zijwanden.
Conclusie
Woningbranden vormen een groot gevaar voor iedereen. Het kan je zomaar overkomen en als je niet voorbereid bent, kan het fatale gevolgen hebben.
Heel veel mensen zetten zich dagelijks in om anderen bewuster te maken van de gevaren en hen te begeleiden in het verbeteren van de brandpreventie.
Er zijn heel veel goede bronnen en websites die opgericht zijn om je beter op te leiden in degelijke brandpreventie. www.speelnietmetvuur.be is daar een goed voorbeeld van.
Onderneem vandaag actie en verbeter jou brandpreventie.
Heb je vragen of wil je een oplossing? Wij kunnen je helpen.
#feelsafeagain #brandpreventie
Bronnen:
Het laatste nieuws – Artikel 2/01/2017
Tim Renders – Brandveiligheid begint met cijfers en statistiek